Choď na obsah Choď na menu
 


Mesto Prešov

Prešov 

Mesto Prešov leží na 49 stupni severnej zemepisnej šírky v nadmorskej výške 252 m nad morom. Rozkladá sa na brehoch rieky Torysy v severnom cípe Košickej kotliny v obkolesení Slánskych vrchov a Šarišskej vrchoviny. Prešov je metropolou regiónu Šariš a sídlom najväčšieho slovenského samosprávneho kraja. Administratívne sa člení na 4 katastrálne oblasti: Prešov, Solivar, Šalgovik, Nižná Šebastová.
Prešov má rozlohu takmer 74 km2. Je tretím najväčším mestom na Slovensku s počtom obyvateľov pribižne 93 000. Je dôležitým administratívnym, kultúrnym a vzdelanostným centrom východného Slovenska. V meste sídlia úrady krajskej a regionálnej samosprávy, krajský súd a prokuratúra. Pôsobia tu dve univerzity s 9 fakultami.
Prešov je významným cirkevným administratívnym centrom. Je hlavným sídlom gréckokatolíckej arcidiecézy na Slovensku a spravuje všetky farnosti s výnimkou Košického kraja. Zároveň je sídlom Dištriktuálneho biskupského úradu pre východný dištrikt Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku s pôsobnosťou pre východné a severné Slovensko. Sídli tu jedna z 15 pravoslávnych cirkví na svete s pôsobnosťou pre Slovensko a Českú republiku.
Zaujímavosť: Prešov je jediné mesto na Slovensku, ktoré sa môže pochváliť tým, že jeho historickým jadrom prechádza 49° rovnobežka. Ak by ste chceli po 49° rovnobežke obísť planétu, museli by ste prejsť 26 263 km.

 

256px-presov_city_centre.jpg

 

 

POPULÁRNE TURISTICKÉ MIESTA

Haniska: V obci na kopci Furča je národná kultúrna pamiatka, pomník sedliackeho povstania, ku ktorému vedie aj chodníček pere peších turistov.

Zlatá Baňa: Je to podhorská obec, ak pokračujeme hore dolinou Delne, nad obcou začínajú malebné brezové háje, známe ako lúky pod Dubníkom. V závere údolia sa nachádzajú rozsiahle, kedysi svetoznáme opálové bane. Hustá sieť značených turistických chodníkov priam vyzýva na pešie túry v tichých, málo navštevovaných vrchoch.

Šimonka: Je to najvyšší vrchol Slanských vrchov ( 1092 m n.m.). Z jej odlesneného temena sa odkrýva nádherná panoráma okolia.
Šarišský hrad: Severne od Prešova ležia zrúcaniny dvoch stredovekých hradov. Hradný vrch je prírodnou rezerváciou pôvodných listnatých lesov. Prístup na hrad je z obce Veľký Šariš po zaznačenom chodníku.

Kapušiansky hrad: Vrch, na ktorom sa vypínajú ruiny hradu z 13.storočia, je taktiež prírodnou rezerváciou niektorých teplomilných druhov rastlín. Prístupný je z obce Kapušany po zaznačenom chodníku. Odmenou za strmý, aj keď nie dlhý výstup je nielen prehliadka rozsiahlych hradných zrúcanín, ale aj neopakovateľný výhľad na okolie.
  
www.presov.sk